תהליך הגמילה מאוננות כפייתית וצפייה ממושכת בפורנוגרפיה באינטרנט כולל בתוכו מספר שלבים אשר חלקם מתקיימים במקביל.
מאת מרכז עצת נפש
- הכרה בכך שישנה בעיה. נטייתו של המאונן הכפייתי היא להתכחש לעובדה שישנה בכלל בעיה או לחילופין להמעיט מערכה ולחשוב שהיא בשליטתו ובכל עת שיחפוץ בידו להפסיק לאונן. הוא אינו מכיר בעובדה שהצורך לאוננות כבר מזמן אינו בשליטתו וכי גם כשהוא רוצה בכך אין בידו להפסיק בכוחות עצמו. לפעמים האוננות הכפייתית מלווה בצפייה בסרטי פורנוגרפיה וגירויים חיצוניים נוספים. על כן יידרש לו אומץ רב על מנת להודות בפני עצמו ומאוחר יותר גם בפני אחרים שקיימת אצלו בעיה ושהוא זקוק לעזרה.
- פניה להכוונה וייעוץ ע”י שיתוף אחרים בהתמודדות. על מנת להתקדם בצורה המהירה ביותר תוכל להסתייע בקו הסיוע “עצת נפש” אשר מתמחה בנושאים אלה. הסייעים בקו הסיוע יוכלו לכוון אותך הלאה ולסייע לך להתקדם בשלבים.
- הפסקת האוננות הכפייתית ו/או ההתנהגות המינית המוגברת הכוללת בתוכה גם צפייה באתרי פורנוגרפיה או כל אמצעי גירוי אחר אשר הוא נעשה בו שימוש בכוונה תחילה. יחד עם זאת, הפסקת האוננות או ההתנהגות המלווה אינה מספקת. על מנת שהפסקה זו תחזיק מעמד לאורך זמן יש לפנות לתמיכה והכוונה נוספת.
- השלב שבו המאונן הכפייתי סוף סוף יוכל לחוש הקלה מהדחף המתמשך וחזרה לשגרת חיים – ללא הצורך בעיסוק הכפייתי במין. בשלב זה המאונן הכפייתי יחוש הקלה משמעותית, המלווה בהתלהבות והתרגשות. הוא יאמין מחדש בתקווה שביכולתו לחולל שינוי בחייו ולהחזיק בשינוי זה לאורך זמן. אולם בחלוף הימים המוטיבציה הראשונית תרד, המחשבות והצורך יחזרו ואיתם ההתנהגות המינית ההרסנית.
- פניה לאיש מקצוע. דרך שיח עם איש מקצוע יוענקו הכלים המתאימים להתמודדות עם הדחף שמתעורר בכל פעם מחדש לאוננות כפיית. בשלב זה צפים גם רגשות עבר קשים שהודחקו עם השנים והסתתרו מתחת לאוננות הכפייתית. רגשות קשים כמו דיכאון, חרדה, פחדים, תחושת אפסיות וריקנות עצמית, תחושת חוסר ערך עצמי ודימוי עצמי נמוך ועוד תחושות נוספות שעלולות לעלות לאורך הטיפול הפרטני. המטופל ילמד כיצד לווסת רגשות אלה ולהתמודד מולן. בטיפול המטופל ילמד גם כיצד למלא את הצורך הקיים בהתנהגות חלופית בריאה ומספקת וכן כיצד לקיים מערכת יחסים זוגית ואינטימית בריאה.
- יציאה מהבדידות. מתמודדים רבים שהתמודדו עם אוננות כפייתית והתמכרות לפורנוגרפיה לאורך השנים נהיו מבודדים חברתית ומסוגרים בתוך עולמם המיני. לשם כך מומלץ לשלב לאורך התהליך שיח פתוח עם עוד חברים מתמודדים שאותם ניתן לפגוש בקבוצות התמיכה. קבוצות אלה מופעלות במקומות שונים ברחבי הארץ ומעניקות תמיכה חברית ועזרה הדדית. חלקן מונחות על ידי איש מקצוע וחלקן קבוצות לעזרה עצמית.
- לאורך התהליך המכור למין כפייתי ולאוננות כפייתית ילמד כיצד לשקם תחומים נוספים בחייו שנפגעו כתוצאה מהעיסוק המוגבר במין. מערכות יחסים זוגיות ואינטימיות שאולי נפגעו. אם המתמודד נשוי לפעמים גם נגעים הילדים ו/או שאר בני המשפחה. המתמודד יודרך כיצד לשקם מערכות אלה וכיצד לבנות מחדש את האמון שנפגע. כמו כן ילמד כיצד ליצור תקשורת אישית בונה ופתוחה.
במסגרת השיקום האישי שלו הוא ילמד כיצד לארגן מחדש את סדר יומו, ולמלא אותו בעיסוקים בריאים ובתחביבים חיוביים שיובילו אותו לפריחה אישית וצמיחה.
צעירים ובוגרים רבים המרגישים כי הם מכורים לאוננות ולפורנוגרפיה באינטרנט, מוזמנים לפנות למרכז הסיוע “עצת נפש” ולקבל הכוונה שתעזור להם להתמודד עם הבעיה.